Hapé Smeele

www.hapesmeele.nl

 

Hapé Smeele (1962) is fotograaf en uitgever. Hij begon ruim dertig jaar geleden met portretfotografie voor tijd-schriften en ontwerpburo’s. Na een paar jaar legde hij zich toe op eigen projecten, in veelal politiek-sociale foto-documentaires. Hij begon met een twintigjarig project over ‘kwaliteit van leven’ wat resulteerde in een tweetal boeken en tentoonstellingen. ‘Een andere werkelijkheid’ en ‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’ werden beiden bekroond. Het laatste deel van dit drieluik is nu bijna klaar.

 

Bij het initiëren van zijn projecten is zijn nieuwsgierigheid naar andere manieren van denken en ervaren het beginpunt. Hij zoekt daarom graag een goed team bij elkaar om het project te realiseren. Juist zo’n team blijkt een garantie voor diepgang en kwaliteit.

 

Op zoek naar nieuwe wegen, verlegt hij regelmatig zijn werk-terrein. Van portret-fotografie naar documentair werk, naar stillevens en landschaps-fotografie. Maar ook van een politieke invalshoek, naar een meer religieuze en poëtische kijk op het leven.

Zijn veelzijdigheid komt tot uitdrukking in projecten buiten het strikt fotografische, zoals het inrichten van een groot kantoor met fotografie en teksten. Hij was daarnaast oprichter/redacteur van het tijdschrift Hollands Licht, ontwierp fotografische televisie-decors en was lid van de Boeddhistische Longchenpa vertaalgroep, en dan nu uitgeverij Nachtwind.

 

Hij woont en werkt in Hilversum en is getrouwd met Caroline Schröder. Samen hebben ze twee kinderen, Wolf (†) en Ischa.

Onstuimige leegte

Tekst & fotografie: Hapé Smeele

Beschouwing: Daniël van Egmond

 

Prijs € 45,- (gratis verzending)

 

12 losbladige landschappen op transparant papier in een handgemaakte doos.

Formaat 35 x 25 cm en 2,5 cm dik

Ontwerp: Jannie de Groot

 

Deel 3 van een drieluik over ‘Kwaliteit van leven’.

Een kunstproject met landschappen.

 

Met deze landschappen onderzocht Hapé Smeele de stilte en het mysterie in ons leven. Het ging  hem om de gelaagdheid van de wereld te ervaren en te tonen. Het geheel vormt een schat die zich langzaam ontvouwt en waarbinnen je steeds op een nieuwe wijze kennis maakt met mysterie.

 

Direct bestellen? Mail naar:

erik@nachtwind.nl

Betalen hoeft pas na ontvangst.

 

Lees meer

Met de moed van een ontdekkingsreiziger

Hapé Smeele

 

Prijs € 70,- (gratis verzending)

Hardcover omslag, 328 pagina’s,

234 zwart/wit foto’s in duotone

 

Deel II van een drieluik over ‘Kwaliteit van leven’.

Een fotoboek over dementie en sterven. Vijf jaar lang volgde Hapé Smeele met de camera vijf dementerende ouderen in Nederland en drie dementerende ouderen in het boeddhistische Ladakh (noord India). Het boek werd bekroond met de ‘Best verzorgde boeken’ prijs.

Ontwerp: Mark Schalken

 

Direct bestellen? Mail naar:

erik@nachtwind.nl

Betalen hoeft pas na ontvangst.

 

Lees meer

Een andere werkelijkheid

Hapé Smeele

 

Prijs: € 20,- (gratis verzending)

Hardcover, leeslint, 97 pagina's,

234 zwart/wit foto’s in duotone

 

Deel I van een drieluik over

‘Kwaliteit van leven’.

Met teksten van Evert de Vos.

 

Ruim een jaar lang fotografeerde Hapé Smeele een groep zeer ernstig verstandelijk gehandi-capten. Ernstig verstandelijk gehandicapten beleven de wereld anders dan wij. Zij leven in een andere werkelijkheid. Contact met hen is als contact met een andere cultuur. Je eigen referentiekader staat ineens ter discussie. Het boek werd bekroond met de ‘Woord & Beeldprijs’.

Boekontwerp: Jannie de Groot

 

Direct bestellen? Mail naar:

erik@nachtwind.nl

Betalen hoeft pas na ontvangst.

 

Lees meer

Leven & werken in het ritme van de seizoenen

Jaap Voigt & Hapé Smeele (fotografie)

 

Prijs: € 27,50 (gratis verzending)

Hardcover, gebonden, leeslint,

144 pagina's

 

Wij mensen zijn geneigd de seizoenen te zien als iets dat buiten ons om plaatsvindt. Natuurlijk trekken we een andere jas aan als het kouder wordt en plannen onze vakanties als we de zon verwachten, maar daar blijft het vaak bij. Zo beleven we de seizoenen misschien wel aan den lijve, maar zijn we ons er nog steeds niet van bewust hoezeer we zelf opgenomen zijn in en deel uitmaken van die cyclische beweging door het jaar heen. Sterker nog, wij mensen zijn de seizoenen. Ons fysieke lichaam en ons gevoel doorlopen de lente, zomer, herfst en winter. Wij zijn de belichaming van dat ritme.

Boekontwerp: Mark Schalken

 

Direct bestellen? Mail naar:

erik@nachtwind.nl

Betalen hoeft pas na ontvangst.

 

Lees meer

Inzicht,

van zicht tot handelen

Ronald Hermsen & Hapé Smeele

 

Prijs: € 25,- (gratis verzending)

Hardcover, gebonden, 132 pagina's

 

Het boeddhisme is in de geschiedenis steeds van land naar land getrokken. Ontstaan in India, verplaatste het naar Tibet en China, en weer verder door naar Japan en de andere zuid Aziatische landen. Steeds kreeg het een nieuwe vorm door de vermenging met andere culturen en religies. Nu is het ook naar het westen gekomen, en heel langzaam ontstaat er een westerse vorm van Boeddhisme. Maar hoe ziet die er uit? Dit boek volgt in woord en beeld tien boeddhisten: een rechter, jazz-zangeres, tuin-architect, componist, schrijfster, bankier, etc.

Boekontwerp: Mark Schalken

 

Direct bestellen? Mail naar:

erik@nachtwind.nl

Betalen hoeft pas na ontvangst.

 

Lees meer

Wat is de vrijeschool?

Jet Nijhuis & Hapé Smeele

 

Prijs: € 5,50 (gratis verzending).

Prijs bij 25 exemplaren of meer:

€ 2,85 p/s plus € 6,95 verzendkosten.

 

Softcover met cahiersteek,

56 pagina's

 

Dit boekje toont in beeld en tekst wat de praktijk en de visie van het vrijeschool-onderwijs is. In heldere taal en zonder jargon. Met 67 foto’s in fullcolor. Ideaal om uit te delen aan toekomstige vrijeschool-ouders of aan vrienden/grootouders om het vrijeschool-onderwijs uit te leggen.

Boekontwerp: Albert Hennipman

 

Direct bestellen? Mail naar:

erik@nachtwind.nl

Betalen hoeft pas na ontvangst.

 

Lees meer