Robbert Bodegraven

www.robbertbodegraven.nl

 

Robbert Bodegraven (1963)begon ooit als fotograaf/journalist. In die tijd trok hij er met een journalistieke blik op uit. Om de verhalen te vertellen die verteld moesten worden. Gewapend met een camera en een pen. Soms over het grote onrecht en leed, soms over de kleine drijfveren die tot grootse daden kunnen leiden.

 

Op den duur bood de journalistieke blik hem te weinig verdieping. Hoe langer we vat op de werkelijkheid proberen te krijgen, hoe gelaagder en onvatbaarder ze wordt. Robbert verliet de journalistiek en daarmee de professionele fotografie. Sindsdien werkt hij in de wereld van goede doelen.

 

Maar de fotografie is een trouwe geliefde. Robbert verlegde zijn blik van de zoektocht naar journalistieke waarheid naar die van de contemplatie. De foto’s veranderden volledig van karakter. Het verslag van wat er in de wereld gebeurt werd vervangen door de organische verbeelding van associaties, dromen en gevoel. Dat werd Nevelland.

 

Robbert woont in Utrecht, met zijn vrouw en twee dochters. Hij werkte als directeur beleidsbeïnvloeding en campagnes bij War Child, en richtte onlangs BRIDGE op, een sociale onderneming die bedrijven en goede doelen helpt samenwerken om maatschappelijke problemen op te lossen.

 

www.robbertbodegraven.nl

 

Nevelland

Robbert Bodegraven

 

Prijs: € 45,- (gratis verzending)

Hardcover, 80 pagina's, LP-formaat (30x30 cm)

Tweetalig (NL / EN)

 

Prachtige poëtische en tijdloze fotografie van Robbert Bodegraven.

Boekontwerp: Jannie de Groot

 

Direct bestellen? Mail naar:

erik@nachtwind.nl

Betalen hoeft pas na ontvangst.

 

Nevelland is een fotoproject zonder haast. Robbert Bodegraven heeft er meer dan vijftien jaar aan gewerkt, en als je het hem vraagt is het nog lang niet af. De foto's en teksten - die tussen de foto's door zwerven en hun bestemming vinden achterin het boek - zijn tijdloos.

 

Het boek bevat zwart-wit beelden, die uitnodigen om in rond te dwalen, zoekend te kijken, het contemplatieve ruimte te geven. En teksten die iets over het wonder van de totstandkoming van beelden vertellen. En wat er ligt achter wat we zien.

 

In het boek krijgen de foto's en teksten een plaats waar ze zich nestelen, en waar ze zich bloot geven aan degene die het openslaat. Wie dat doet, wordt aan de hand genomen. Reist door associaties, herinneringen, dromen, langs hoop en soms angst. En zal verkwikt het boek dichtslaan. Een ervaring van schoonheid rijker.

 

Nevelland is een uitnodiging om te kijken met een dwalende blik. Van buiten naar binnen, van de foto's in het boek naar de associaties die ze oproepen. Een handreiking aan de avontuurlijke geest.

 

 

Lees hier het interview met Robbert in PF.

 

Lees hier het artikel van Robbert over 'De kunst van goede zorg'. Een zorgethische beschouwing.