‘kunst is een poort naar durven kijken naar de woeste, tere, onredelijke, mysterieuze, paradoxale werkelijkheid.’
—  Toinie

︎
Toinie (1942) is taalkundige, beeldend kunstenaar en portrettist. Geboren tijdens de 2de wereldoorlog, groeide  zij op in de  katholieke, behoudende, voor haar beklemmend sfeer van de naoorlogse jaren in het Zuiden van Nederland, die  ze dan ook  al op jonge leeftijd ontvluchtte. Als jonge vrouw, reisde zij hoogzwanger, op de Senegalkust van de Holland West Afrika Lijn, naar Nigeria waar zij  zeven jaren samen met haar man woonde en werkte op verschillende missieposten en haar gezin grootbracht. Vijf jaren in Kenya volgden, waarin zij een studie Algemene taalkunde voltooide (Master of Arts University of Nairobi) met veldwerk bij een klein nomadenvolk,  de Rendille, dat met kuddes kamelen en geiten, rond Lake Turkana leeft.


Teruggekeerd in Nederland  ontdekte Toinie een nieuwe  passie: schilderen.  Zij ontdekte het directe, eerlijke beeld, voorbij het tekortschietende woord, dat zij, als taalkundige, begon te wantrouwen als medium. 
In de stilte van haar atelier ontdekte zij de kracht van verbeelding, de tover van kleur, de diepte van de bron in haarzelf. Na de periode van studie, wonend in haar hoofd om het leven aan te kunnen, ontdekte zij het spel. De kennismaking met C.G.Jung, oosterse godsdiensten, de gedichten van mystici als Rumi en Tagore en de beoefening van yoga brachten nieuwe inzichten en diepgang. Haar African experience leerde haar de Aarde voelen als levend wezen.

Hoewel zij de wereld over reisde, staat centraal in haar werk als beeldend kunstenaar juist de innerlijke reis die ze, prachtig in de lijn van Chagall, verbeeldt in kleurrijke intuïtieve schilderijen. Op doek, op paneel, op papier en toch  later ook in korte gedichten.




︎
Meer
www.toinie.nl