Onstuimige leegte
Hapé Smeele


Met een essay van Daniël van Egmond
Ontwerp: Jannie de Groot

12 losbladige landschappen op transparant papier in een handgemaakte doos, met essay, formaat 35 x 25 cm

€ 30,- (betaal na ontvangst; gratis verzending)
> Direct bestellen? Mail: erik@nachtwind.nl


︎
Een kunstproject met landschappen.
Deel 3 van een drieluik over ‘Kwaliteit van leven’.


In twaalf beelden van de ons omringende natuur maakt fotograaf Hapé Smeele het mysterie van het onkenbare eeuwige voelbaar. Een uitnodiging om de onstuimige creativiteit ervan te gebruiken voor ons leven.’

Met de landschappen onderzocht Hapé Smeele de stilte en het mysterie in ons leven. Soms maakte hij te voet lange tochten in verre oorden, soms fotografeerde hij, heel close-up, in zijn directe omgeving. Soms waren de beelden vol schoonheid en sensualiteit, soms juist duister en zwart. Maar steeds ging het hem om de gelaagdheid van de wereld te ervaren en deze te tonen.

Het werk is het derde deel van zijn drieluik over ‘kwaliteit van leven’, dat hij midden jaren negentig begon met twee bekroonde fotoboeken. ‘Een andere werkelijkheid’ over verstandelijk gehandicapten. En ‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’, over dementie en sterven.
Recent is het derde deel van het drieluik verschenen. ‘Onstuimige leegte’ is een poëtische beschouwing op het ‘ongewenste’: op dat wat we ons niet wensen, maar soms wel komt. Maar ook een ode aan het verblijven in het ‘niet-weten’.

Godsdienstfilosoof Daniël van Egmond schreef er een beschouwing bij.

︎
> Direct bestellen? Mail: erik@nachtwind.nl
Betalen hoeft pas na ontvangst.

︎
Hapé smeele is fotograaf en uitgever.
Bekijk zijn auteurspagina

Podcast-interview met Hapé Smeele in De tussenruimte