‘It’s strange to be here. The mystery never leaves you’.
—  Hapé Smeele

︎
Hapé Smeele (1962) is fotograaf en uitgever. Hij begon ruim dertig jaar geleden met portretfotografie voor tijdschriften en ontwerpbureaus. Na een paar jaar legde hij zich toe op eigen projecten, in veelal politiek-sociale fotodocumentaires. Midden jaren negentig begon hij met een vijfentwintigjarig project over ‘kwaliteit van leven’ wat resulteerde in een drietal boeken en tentoonstellingen. ‘Een andere werkelijkheid’ en ‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’ werden beiden bekroond. Het laatste deel van dit drieluik werd ‘Onstuimige leegte’.


Bij het initiëren van zijn projecten is Hapé Smeele z’n nieuwsgierigheid naar andere manieren van denken en ervaren het beginpunt. Hij zoekt daarom graag een goed team bij elkaar om het project te realiseren. Juist zo’n team blijkt een garantie voor diepgang en kwaliteit.

Op zoek naar nieuwe wegen, verlegt hij regelmatig zijn werkterrein. Van portretfotografie naar documentair werk, naar stillevens en landschapsfotografie. Maar ook van een politieke invalshoek, naar een meer religieuze en poëtische kijk op het leven.

Zijn veelzijdigheid komt tot uitdrukking in projecten buiten het strikt fotografische, zoals het inrichten van een groot kantoor met fotografie en teksten. Hij was daarnaast oprichter/redacteur van het tijdschrift Hollands Licht, ontwierp fotografische televisie-decors en was lid van de Boeddhistische Longchenpa vertaalgroep. Tien jaar geleden richte hij de uitgeverij Nachtwind op om denkers en kunstenaars een podium te geven. En sinds 2019 is hij ook uitgever bij Steinervertalingen.

Hij woont en werkt in Hilversum en is getrouwd met Caroline Schröder. Samen hebben ze twee kinderen, Wolf (†) en Ischa.


︎
Meer
www.hapesmeele.nl

Podcast-interview met Hapé Smeele in De tussenruimte