Polderlichaam – jongensjaren in de Noordoostpolder
Mark Schalken


128 pagina's, groot formaat 24 x 34 cm

€ 34,50 (betaal na ontvangst; gratis verzending)
> Direct bestellen? Mail: erik@nachtwind.nl


︎
Twaalf jaar struinde Mark met de camera door de Noordoostpolder, de streek van zijn jeugd, ooit gepland als het perfecte land. Zo ontstond ‘Polderlichaam – jongensjaren in de Noordoostpolder’.

Het boek bevat zeven ‘beeldgedichten’ die elke een ander aspect tonen: één fotoserie laat de structuur van het polderland zien: schuimend water of droge akkers; een andere serie zoomt in op de rimpelige handen van een oude aardappel schillende man; en weer een andere serie volgt twee klimmende jongetjes. De onscherpte van veel foto’s geeft ze een associatief karakter, waardoor de kijker zich een eigen verhaal kan vormen.
De zeven beeldgedichten zitten op bijzondere wijze als losse katernen aan elkaar genaaid en geplakt. De kaft bevat een nawoord in Nederlands en Engels.

Trouw, 7-2-1015: ‘Kunstenaar en grafisch ontwerper Mark Schalken laat je bijna fysiek ervaren hoe dat ook al weer was: opgroeien in Nederland. De wind, het water, de ruimte. Schalken fotografeert alles van zo dichtbij, dat er geen ontsnappen aan is. […] Zo ontstond een ‘cyclus van beeld­gedichten’, bijeengebracht in een slim vormgegeven boek. Sensueel en nuchter tegelijk.’

Publicist-fotograaf Colin Pantall in zijn recensie: ‘Mark Schalken’s polderlichaam is a lovely, big book. […] It’s a beautiful book, an ambitious book that goes beyond the usual bounds of a stream-of-consciousness memory retrace. This is because Schalken connects his vision and his memory to the land in a very instinctive but resonant manner.’︎
Mark Schalken is kunstenaar en ontwerper.
Bekijk zijn auteurspagina

︎
> Direct bestellen? Mail: erik@nachtwind.nl
Betalen hoeft pas na ontvangst.