‘Wat speelt er?’
—  Mark Schalken

︎
Mark Schalken (1967, opgegroeid in de Noordoostpolder) is opgeleid tot grafisch ontwerper en had 23 jaar lang een ontwerpbureau (de Ruimte ontwerpers vof) met Albert Hennipman. Sinds zijn verblijf als gastkunstenaar bij klooster Zin in 2012 ontwikkelde zijn kunstenaarschap zich. Hij laat zich inspireren door het boeddhisme, woont in Amsterdam en is getrouwd met zanger-componist Ron Mesland.

Mark combineert zijn kunstenaars-mindset met het ontwerpen in opdracht, en realiseert projecten waarin verbeelding en maatschappij elkaar ontmoeten. Zo initieerde hij met Albert Het Huis van Betekenis, een podium voor tekencultuur in Utrecht. Zijn innige samenwerking met Caroline Schröder en Hapé Smeele startte eind jaren negentig. Hij ontwierp o.a. Met de moed van een ontdekkingsreiziger en diverse boeken uit het Nachtwind-fonds, waaronder recentelijk Luisterend naar het Landschap.︎
Mark Schalken over zijn werk:
“Mijn werk draait om spel en engagement. Het vermoeden dat die twee nauw samenhangen, ontstond in 2012 als gastkunstenaar bij klooster Zin, in Vught. Vier maanden speelde met ik voorhanden materialen als riet. Met installaties, tekeningen en fotografie onderzocht ik het kloosterterrein. Er groeide een band met de fraters, met de mensen met een beperking die bij Zin werken, met de kinderen op het zomerkamp. Gaandeweg ontdekte ik de genereuze effecten van gedeelde verbeelding: herkenning, inzicht, troost, plezier. Vriendschap met de wereld en jezelf.” 


︎
Meer
www.markschalken.nl