Spontane bevrijding door te zien met Naakt Gewaarzijn
Teun Leopold


Fotografie: Hapé Smeele
Ontwerp: Jannie de Groot

Hardcover, leeslint, 168 pagina's, formaat 16 x 22 cm


> Helaas uitverkocht


︎
In de achtste eeuw bracht de grote, wijze Guru Padmasambhava (uit Oddiyana in India) op verzoek van  koning Tisong Detsan het Boeddhisme naar Tibet. Vlak voor zijn dood vroeg Padmasambhava aan één van zijn leerlingen, prinses Yeshe Tsogyal, om een aantal van zijn belangrijkste teksten te begraven. Als de tijd daarvoor rijp was, zouden de teksten weer gevonden worden. Bijna zeshonderd jaar later gebeurde dat ook.

Weer zeven eeuwen later vertaalde John Myrdhin Reynolds een van die teksten uit het Tibetaans en voorzag deze van een feitelijk en zeer verhelderend commentaar. Dankzij de vertaling van Teun Leopold is Spontane bevrijding nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Door middel van Rigpa, de staat van onmiddellijke aanwezigheid, komen we ertoe alles te zien met een directe helderheid. We zien zonder de oordelen en conceptuele constructies die gewoonlijk ons zicht verduisteren en ons begrip belemmeren. Het is de introductie in de staat van aanwezigheid en gewaarzijn, die het vermogen is van de natuur van de geest en die ‘Spontane Bevrijding’ brengt.
Dit boek mag met recht een ‘klassieker’ genoemd worden voor iedereen die geïnteresseerd is in Dzogchen, de leer die in Tibet beschouwd wordt als het hoogste en meest esoterische onderricht van de Boeddha.

Deze tekst behoort tot dezelfde cyclus als Het Tibetaanse Dodenboek, dient daarvan als inleiding en behandelt de essentie van Dzogchen, ‘de Grote Volmaaktheid’.

︎
Teun Leopold is dichter en vertaler.
Bekijk zijn auteurspagina

Lees het voorwoord van teun Leopold
Download  leesfragment


︎
> Direct bestellen? Mail: erik@nachtwind.nl
Betalen hoeft pas na ontvangst.